Μεταμόσχευση Μαλλιών
Η μόνιμη λύση για την αντιμετώπιση της τριχόπτωσης!
Τί είναι η αλωπεκία;
Η επανορθωτική χειρουργική του τριχωτού της κεφαλής αποτελεί μια ριζική μέθοδο αντιμετώπισης της αλωπεκίας, ενός σημαντικού αισθητικού προβλήματος για χιλιάδες άνδρες, αλλά και γυναίκες παγκοσμίως. Μια έντονη τριχόπτωση συχνά δημιουργεί ψυχολογικούς περιορισμούς, αλλά και κοινωνικά προβλήματα, λόγω της υποβάθμισης που το άτομο αισθάνεται για την εικόνα του στην κοινωνία.
Η αλωπεκία είναι μια διαδικασία κατά την οποία έχει διαταραχθεί η τριχοφυΐα της κεφαλής ή και του σώματος, μέσω της αραίωσης και πτώσης των τριχών (κοινώς, η δημιουργία φαλάκρας), χωρίς να γίνεται αντικατάσταση αυτών.
Διακρίνεται σε πολλές μορφές, με πιο συνηθισμένη την ανδρογενετική αλωπεκία, η οποία ευθύνεται για το 95% των περιπτώσεων αλωπεκίας. Η τρίχα εξασθενεί, λεπταίνει και μικραίνει σε μέγεθος, με αποτέλεσμα την προοδευτική πτώση της από το σημείο. Η μορφή αυτή εμφανίζεται κυρίως στους άνδρες και συνεπάγεται αραίωση στο μπροστινό και πάνω τμήμα του τριχωτού, ενώ δεν επηρεάζονται συνήθως τα πλαϊνά τμήματα (μορφή «πέταλο αλόγου»).
Ποιά είναι τα αίτια εμφάνισης της τριχόπτωσης;
Η τριχόπτωση μπορεί να είναι παροδικό ή και μόνιμο φαινόμενο και μπορεί να έχει ποικίλες αιτίες που την προκαλούν. Τα κυριότερα αίτια τριχόπτωσης είναι:
- Γήρανση.
- Κληρονομικότητα.
- Ψυχολογία και στρες.
- Τρόπος ζωής και διατροφή.
- Ορμονικοί λόγοι.
- Εποχιακοί λόγοι.
Πιο σπάνια, μπορεί να οφείλεται σε ιατρικές καταστάσεις όπως ο διαβήτης, αλλά και μια παρατεταμένη αγωγή σε φάρμακα, όπως αντιφλεγμονώδη ή αναβολικά. Εξωτερικοί παράγοντες επίσης επηρεάζουν την τριχόπτωση, όπως η υπερβολική έκθεση σε ήλιο, η υπερβολική χρήση νερού θαλασσινού ή πισίνας, ακόμη και η παρατεταμένη χρήση κράνους ή ένα ατύχημα (τραύμα ή έγκαυμα).
Ανατομία ενός… τριχοθυλακίου!
Το τριχωτό της κεφαλής αποτελείται από την επιδερμίδα και το χόριο (κυρίως δέρμα, κάτω από την επιδερμίδα). Εκεί βρίσκονται τα τριχοθυλάκια, μία ολόκληρη βιολογική ομάδα δηλαδή που αποτελείται από αγγεία, νεύρα, σμηματογόνους αδένες και μύες. Κάθε τριχοθυλάκιο μπορεί να έχει από 1 έως 4 τρίχες, ενώ το πόσα τριχοθυλάκια θα έχει κάθε άτομο προκαθορίζεται γενετικά!
Ήξερες ότι…;
Τα ποσοστά δείχνουν ότι το 85% των τριχών αυξάνεται κατά λίγα χιλιοστά μηνιαίως. Καθημερινά, χάνουμε 50 με 150 τρίχες, αλλά οι περισσότερες ξαναγεννιούνται, εφόσον το τριχοθυλάκιο παραμένει. Ένα ανδρικό κεφάλι έχει περίπου 100.000 τρίχες. Στατιστικά, από τα 50 έτη και μετά, 1 στους 2 άνδρες… «χάνει μαλλιά».
Τί είναι η μεταμόσχευση μαλλιών;
Η μεταμόσχευση μαλλιών αποτελεί εδώ και περίπου μισό αιώνα τη «χρυσή» επιλογή των ειδικών ανάμεσα στις μεθόδους αποκατάστασης του προβλήματος της αλωπεκίας.
Η διαδικασία είναι μια χειρουργική τεχνική, κατά την οποία μεταφέρονται και μετεμφυτεύονται μεμονωμένα τριχοθυλάκια από ένα σημείο της κεφαλής όπου υπάρχουν υγιή και ανθεκτικά θυλάκια (δότρια περιοχή), στα «γυμνά» σημεία που χρειάζονται «γέμισμα» (λήπτρια περιοχή). Η περιοχή του κεφαλιού που παρέχει συνήθως τα καλύτερα υποψήφια τριχοθυλάκια για μεταμόσχευση είναι το πίσω και πλαϊνό τμήμα.
Η μεταμόσχευση μαλλιών μπορεί να γίνει σε:
- Άτομα με ανδρογενετική αλωπεκία.
- Άτομα με ουλωτικές μορφές τριχόπτωσης.
- Περιπτώσεις αραίωσης ή πύκνωσης στις τρίχες του φρυδιού ή σε άλλα σημεία του προσώπου.
Ιστορική Αναδρομή…
- Οι πρώτες ενέργειες αντιμετώπισης της τριχόπτωσης παρατηρούνται το 1.500 π.Χ. στην Αίγυπτο, αλλά και στην αρχαία Ελλάδα με τον Ιπποκράτη να δίνει θεραπείες με βότανα.
- Η πρώτη προσπάθεια μεταμόσχευσης μαλλιών έγινε τη δεκαετία του ‘30 από τον Ιάπωνα Okuda ο οποίος προέβη σε εμφύτευση μαλλιών με μοσχεύματα δέρματος. Τις επόμενες δεκαετίες έγιναν αξιόλογες προσπάθειες, με μεγαλύτερου όμως διαμέτρου εμφυτεύματα και αποτέλεσμα όχι τόσο φυσικό.
- Το 1959 ο Dr. Norman Orentreich αποδεικνύει κλινικά τον αποτελεσματικό χαρακτήρα της δότριας περιοχής, ενώ τη δεκαετία του ’80, το μέγεθος των μοσχευμάτων μικραίνει και οι καινοτόμες τεχνικές των mini και micro μοσχευμάτων φέρνουν το επιθυμητό αισθητικό αποτέλεσμα.
Ποιοί είναι οι καλύτεροι υποψήφιοι για μεταμόσχευση μαλλιών;
Οι καλύτεροι υποψήφιοι για μεταμόσχευση μαλλιών είναι εκείνοι με ανδρογενετικού τύπου αλωπεκία, διότι έχουν τις κατάλληλες προϋποθέσεις στη δότρια περιοχή (υγιή μαλλιά στο πίσω και πλαϊνό τμήμα του κεφαλιού).
Από ποιά σημεία λαμβάνονται συνήθως τα τριχοθυλάκια;
Η περιοχή που παρέχει συνήθως τα καλύτερα υποψήφια τριχοθυλάκια για μεταμόσχευση είναι το πίσω και πλαϊνό τμήμα του τριχωτού της κεφαλής.
Ποιά είναι τα χαρακτηριστικά της δότριας περιοχής που θα αξιολογηθούν;
- Ελαστικότητα, διατασιμότητα και εύρος περιοχής.
- Πυκνότητα τριχοθυλακίων.
- Ύπαρξη ή απουσία προηγούμενων τομών.
- Χρώμα, υφή και διάμετρος τρίχας.
Ποιές είναι οι κυριότερες μέθοδοι μεταμόσχευσης μαλλιών;
Υπάρχουν δύο βασικές μέθοδοι μεταμόσχευσης μαλλιών, οι οποίες διαφέρουν κυρίως ως προς τον τρόπο λήψης των τριχοθυλακίων:
- ΜΕΘΟΔΟΣ FUT (ή STRIP)
Η διαδικασία περιλαμβάνει προεγχειρητικό σχεδιασμό, τοπική αναισθησία (δεν υπάρχει πόνος), λήψη τριχοθυλακίων (το μέγεθος της λωρίδας καθορίζεται από την πυκνότητα των μαλλιών), συρραφή, επεξεργασία τριχοθυλακίων, εμφύτευσή τους στη νέα θέση, μετεγχειρητική φροντίδα.
- ΜΕΘΟΔΟΣ FUE
Η διαδικασία περιλαμβάνει προεγχειρητικό σχεδιασμό, τοπική αναισθησία (δεν υπάρχει πόνος), λήψη τριχοθυλακίων (με ειδική αυτοματοποιημένη συσκευή), επεξεργασία τριχοθυλακίων, εμφύτευσή τους στη νέα θέση -μία προς μία-, μετεγχειρητική φροντίδα.
Σύγκριση των δύο μεθόδων μεταμόσχευσης μαλλιών
Και οι δύο μέθοδοι έχουν αξιόπιστα αποτελέσματα, οπότε είναι ο ιατρός εκείνος που θα επιλέξει ποια τεχνική είναι εξατομικευμένα η καλύτερη.
ΜΕΘΟΔΟΣ FUT (ή STRIP) | ΜΕΘΟΔΟΣ FUE |
Παλαιότερη - περισσότερο επεμβατική μέθοδος. | Νέα - λιγότερο επεμβατική μέθοδος. |
Λήψη τριχοθυλακίων με μορφή λωρίδας. | Λήψη τριχοθυλακίων μεμονωμένα (ένα ένα). |
Μικρότερη ευελιξία λήψης και εμφύτευσης (δότρια περιοχή περιορισμένη - πίσω και πλαϊνό τμήμα κεφαλής). | Μεγαλύτερη ευελιξία λήψης και εμφύτευσης (δότρια περιοχή και από άλλα σημεία εκτός κεφαλής - αν και δεν είναι πάντα ασφαλής επιλογή για ένα μόνιμο αποτέλεσμα). |
Υπάρχει τομή, ουλή και ράμματα. | Δεν υπάρχει τομή, ορατή ουλή και ράμματα. |
Λιγότερη ευαισθησία μοσχεύματος. | Περισσότερη ευαισθησία μοσχεύματος. |
Απαιτείται διαχωρισμός τριχοθυλακίων. | Δεν απαιτείται διαχωρισμό τριχοθυλακίων. |
Μεταμόσχευση μεγαλύτερης ποσότητας τριχοθυλακίων. | Μεταμόσχευση πιο περιορισμένης ποσότητας τριχοθυλακίων. |
Μεγαλύτερη δυσκολία σε άτομα με κοντά μαλλιά (λόγω ύπαρξης ουλής). | Ιδανική για άτομα που ξυρίζουν ή διατηρούν πολύ κοντά μαλλιά. |
Μικρότερο ποσοστό απώλειας τριχοθυλακίων. | Μεγαλύτερο ποσοστό απώλειας τριχοθυλακίων. |
Ένδειξη σε μεγαλύτερου εύρος μεταμοσχεύσεων. | Ένδειξη σε μικρότερου εύρος μεταμοσχεύσεων. |
Λιγότερο χρονοβόρα διαδικασία. | Περισσότερο χρονοβόρα διαδικασία. |
Μεγαλύτερη περίοδος ανάρρωσης. | Μικρότερη περίοδος ανάρρωσης. |
Πιο γρήγορη εμφάνιση αποτελέσματος. | Πιο αργή εμφάνιση αποτελέσματος. |
Πιο οικονομική μέθοδος. | Πιο ακριβή μέθοδος. |
Αποθεραπεία και αποτελέσματα
Στον προεγχειρητικό σχεδιασμό, είναι πολύ σημαντικό να έχει γίνει σωστή επιλογή σημείων, για ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα (η γραμμή στο πάνω μέρος του κεφαλιού που θα εμφυτευθούν τα νέα τριχοθυλάκια θα είναι πάντα το αρχικό όριο της νέας τριχοφυΐας), γι’ αυτό απαιτείται εμπειρία από τον ιατρό.
Στη μετεγχειρητική φροντίδα, το άτομο θα πρέπει να δώσει ιδιαίτερη προσοχή στα σημεία της εμφύτευσης (όχι τριβή και ξύσιμο). Ενδεχομένως να υπάρξει ένα ελαφρύ πρήξιμο στο μέτωπο, χωρίς όμως πόνο, κάτι που αντιμετωπίζεται με παυσίπονα. Μπορεί να επιστρέψει στις δραστηριότητές του σχετικά άμεσα, αν είναι ήπιας μορφής. Σε περιπτώσεις πιο έντονης δραστηριότητας μπορεί να χρειαστεί ένα διάστημα ανάπαυλας (15 περίπου ημερών).
Το αποτέλεσμα θα είναι αισθητά ορατό σε περίπου 3 μήνες, ενώ πιο ολοκληρωμένη εικόνα θα έχει κανείς σε 8 ή και 16 μήνες και μετά.
Τί μου εγγυάται πως δεν θα πέσουν και τα νέα μαλλιά που θα τοποθετηθούν;
Η πτώση των μαλλιών συνδέεται με την ποιότητα της τρίχας και όχι τόσο με την περιοχή. Στο μπροστινό μέρος του κεφαλιού, οι τρίχες είναι πιο ευαίσθητες, ενώ στα πλαϊνά και το πίσω μέρος είναι γενετικά πιο δυνατές και εφ’ όρου ζωής πιο ανθεκτικές. Στη νέα θέση τους, οι ρίζες της τρίχας λειτουργούν όπως στην παλιά (παράγονται και μεγαλώνουν κανονικά).
Γι αυτό και το αποτέλεσμα της μεταμόσχευσης… διαρκεί για πάντα!