close pop up
Χρησιμοποιηστε την εφαρμογη μας
και επωφεληθειτε των πλεονεκτηματων & λειτουργιων της.
συνεχεια στην εφαρμογη
Για να διασφαλίσουμε την καλύτερη εμπειρία πλοήγησης, στο site μας χρησιμοποιούμε cookies.
Συμφωνω
facebook
youtubeinstagram

Ανάλυση σύστασης σώματος


Η ανάλυση σύστασης σώματος είναι, επί της ουσίας, η συλλογή πληροφοριών σχετικά με τα συστατικά, τα οποία αποτελούν την άλιπη και λιπώδη μάζα του οργανισμού. Τα σύνολο της άλιπης και λιπώδους μάζας συνιστούν το συνολικό σωματικό μας βάρος.

Η απλή αναφορική μέτρηση του σωματικού βάρους έχει, από μόνη της, πολύ μικρή σημασία καθώς δεν δίνει καμία ουσιαστική πληροφορία για την δυναμική του μυϊκού συστήματος, για την ποσότητα λίπους  και την κατάσταση υγείας του ατόμου. Επομένως, για τον σχεδιασμό ενός πραγματικά αποτελεσματικού διαιτολογίου δεν θα πρέπει να βασιστούμε στην ένδειξη βάρους που προκύπτει από μια απλή ζυγαριά οικιακής χρήσης.

Ανάλυση σύστασης σώματος 1


Σε αντιδιαστολή, η ανάλυση σύστασης σώματος μας δίνει τη δυνατότητα να αξιολογήσουμε το ποσοστό του λίπους, της μυϊκής μάζας και των σωματικών υγρών του ατόμου και με βάση αυτές τις πληροφορίες να προβούμε στον κατάλληλο σχεδιασμό εξατομικευμένου διαιτολογίου που θα ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες του κάθε οργανισμού και θα επιφέρει τα βέλτιστα αποτελέσματα.

TANITA MC 980 MA Plus


Στη Nutri & Body Clinic by Oasis Med,  η ανάλυση της σύστασης του σώματος και η λιπομέτρηση πραγματοποιούνται με την επιστημονικά κατοχυρωμένη μέθοδο της βιοηλεκτρικής εμπέδησης (ΒΙΑ-Bioelectric impedance Analysis), με τον υπερ-σύγχρονο λιπομετρητή TANITA MC 980 Plus.

Ανάλυση σύστασης σώματος 2


Πρώτη συσκευή ανάλυσης σύστασης σώματος


Η Tanita κατασκεύασε την πρώτη συσκευή Ανάλυσης Σύστασης Σώματος το 1992 και σήμερα είναι ο ηγέτης του χώρου, κατασκευάζοντας την No 1 σε πωλήσεις σειρά, συσκευών Ανάλυσης Σύστασης Σώματος, με πάνω από 20 εκατ.  συσκευές παγκοσμίως.

Τα προϊόντα της Tanita έχουν δημιουργηθεί με βάση τις ανάγκες που προκύπτουν κατά τις διαδικασίες ρύθμισης βάρους, βελτίωσης των επίπεδων φυσικής κατάστασης αλλά και της γενικότερης κατάστασης της υγείας των υποψηφίων διαιτωμένων. Επιπρόσθετα, αποσκοπούν στην καλύτερη κατανόηση, του τρόπου με τον οποίο η οποιαδήποτε πιθανή αλλαγή στον τρόπο ζωής επηρεάζει τελικά και το σώμα μας.

Η επένδυση στην Έρευνα και την Ανάπτυξη επιβεβαιώνει ότι η Tanita είναι  πρωτοπόρος στις καινοτομίες, παρουσιάζοντας προϊόντα με μοναδικά χαρακτηριστικά, φέρνοντας στο σήμερα την τεχνολογία του αύριο.

Οι συσκευές Βιοηλεκτρικής Εμπέδησης (ΒΙΑ) της Tanita  είναι πιστοποιημένες από ανεξάρτητους φορείς και συμμορφώνονται πλήρως με τα πρότυπα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ διακρίνονται για την ιδιαίτερη ακρίβεια και επαναληψιμότητα των μετρήσεών τους.

Ανάλυση σύστασης σώματος 3


Πως λειτουργεί;


Η Tanita MC-980 PLUS είναι το απόλυτο εργαλείο για την παροχή ολοκληρωμένων πληροφοριών, για εξατομικευμένες συμβουλές προάσπισης και βελτίωσης της υγείας και της φυσικής μας κατάστασης. Αυτό επιτυγχάνεται,  με  τη χρησιμοποίηση από τη συσκευή, πολλαπλών συχνοτήτων βιοηλεκτρικής εμπέδησης, τελευταίας τεχνολογίας, καθώς και την ανάλυση των δεδομένων με ένα ευέλικτο, αναβαθμισμένο λειτουργικό υπολογιστικό σύστημα, το οποίο μας παρέχει τελικά ακριβείς, ενδελεχείς και χρήσιμες πληροφορίες για την εκτίμηση της σύστασης του σώματος του διαιτωμένου.

Η ανάλυση της σύστασης του σώματος μας, παρέχει σημαντικές πληροφορίες και  βοηθά στη διατήρηση μιας υγιούς ισορροπίας μεταξύ των επιμέρους στοιχείων του, όπως είναι, ο λιπώδης ιστός , το νερό, η άλιπη μάζα , ο μυϊκός ιστός , η οστική μάζα) καθένα από τα οποία, διαδραματίζουν ένα ιδιαίτερο και ξεχωριστό ρόλο. Περισσότερο συγκεκριμένα, γνωρίζοντας  την αναλογία σύστασης του σώματος του κάθε ατόμου  και καταγράφοντας τις μεταβολές της σε τακτά χρονικά διαστήματα, μπορούμε να κάνουμε κάθε φορά την απαραίτητη προσαρμογή, τόσο στην διατροφή του, όσο και στην φυσική του δραστηριότητα, στοχεύοντας ευρύτερα στη βελτίωση της γενικότερης κατάστασης της υγείας του, αλλά και ειδικότερα στον έλεγχο βάρους και την ψυχοσωματική ευεξία του.
 
Ανάλυση σύστασης σώματος 4


Η Πολυσυχνοτική Συσκευή Τμηματικής Ανάλυσης Σύστασης Σώματος Tanita MC 980 PLUS, αποτελεί το απόλυτο εργαλείο για μια πραγματικά εξατομικευμένη εκτίμηση, αφού μας δίνει τη δυνατότητα της επιμέρους αξιολόγησης κάθε τμήματος του σώματος ξεχωριστά, καθώς και της προόδου της εκάστοτε παρέμβασης διατροφής κι άσκησης, δίνοντας μας ακριβείς μετρήσεις και εκτιμήσεις  για επιμέρους περιοχές, όπως:
 • Ο κορμός
 • Το δεξιό άνω άκρο
 • Το δεξιό κάτω άκρο
 • Το αριστερό άνω άκρο
 • Το αριστερό κάτω άκροΠαρεχόμενες πληροφορίεςΑπό τις εκτιμούμενες μετρήσεις προκύπτουν σημαντικές πληροφορίες που αφορούν:

- Το συνολικό σωματικό βάρος
- Το ποσοστό λίπους (%)
- Τη λιπώδη μάζα σε κιλά
- Την άλιπη μάζα
- Τη μυϊκή μάζα
- Την οστική μάζα
- Τον δείκτη μάζας σώματος ή αλλιώς Βody Μass Ιndex, BMI
- Τη μεταβολική ηλικία
- Το σπλαχνικό λίπος
- Τα συνολικά σωματικά υγρά, ( TBW% και TBW )
- Το δείκτη οιδήματος, κατακράτησης ή αφυδάτωσης ( ECW/TBW)

Ανάλυση σύστασης σώματος 5

Εκτίμηση δείκτη σαρκοπενίας


Σαρκοπενία είναι η σταδιακή απώλεια μυϊκής μάζας στο πλαίσιο διάφορων παθολογικών καταστάσεων και συνθηκών αλλά και συνηθέστερα εξαιτίας της γήρανσης του ανθρώπινου σώματος. Πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι το 20% των ηλικιωμένων στην Ευρώπη πάσχει από σαρκοπενία, ενώ το ποσοστό αναμένεται να σκαρφαλώσει στο 63% μέχρι το 2045. Η σαρκοπενία σχετίζεται με τα υψηλά επίπεδα γλυκόζης και την εμφάνιση διαταραχών του μεταβολισμού της γλυκόζης. Συγκεκριμένα, έχει αποδειχθεί ότι η απώλεια της μυϊκής μάζας της σαρκοπενίας, οδηγεί σε αυξημένη αντίσταση στην ινσουλίνη, η οποία  ευνοεί την ανάπτυξη παθολογικών καταστάσεων, όπως αυτή του μεταβολικού συνδρόμου και της παχυσαρκίας.

Ανάλυση σύστασης σώματος 6


Η κλινικά ακριβής  μέτρηση της σύστασης σώματος που προσφέρει η Tanita MC 980, επιτρέπει τον υπολογισμό της Σκελετικής Μυϊκής Μάζα των άκρων (ASM) και της  Σκελετικής Μυϊκής Μάζας συνολικά (SMM) , απαραίτητοι παράμετροι  για τη μέτρηση του Δείκτη Σαρκοπενίας (SI).

Στη Nutri & Body Clinic, οι διατολόγοι μας αξιολογούν, προσεκτικά, τα αποτελέσματα του δείκτη της σαρκοπενίας και στη συνέχεια προτείνουν τα κατάλληλα ανά περίσταση, διατροφικά σχήματα, τόσο για την πρόληψη, όσο και για την αντιμετώπιση – θεραπεία αυτής της τόσο συχνής παθολογικής κατάστασης.

Phase Angle - Παγκόσμιος δείκτης υγείαςΤο Phase Angle είναι ένας Παγκόσμιος Δείκτης Υγείας, ο οποίος μετράει την ακεραιότητα της μεμβράνης των κυττάρων, αξιολογεί δηλαδή την υγεία, τη γενική ευεξία, αλλά και τη συνολική διατροφική μας κατάσταση. Μπορεί να χαρακτηριστεί δε και ως δείκτης έγκαιρης προειδοποίησης για την εκδήλωση συχνών και σημαντικών παθολογικών καταστάσεων, αφού όλες οι ασθένειες ξεκινάνε, πάντοτε από διαταραχές σε κυτταρικό επίπεδο, πριν  από την εκδήλωση κλινικών τους συμπτωμάτων και σημείων.

Ανάλυση σύστασης σώματος 7


Σ΄αυτό το πλαίσιο, όταν εκδηλώνεται ασθένεια ή υποσιτισμός, η τάση της κυτταρικής μεμβράνης μεταβάλλεται, ανιχνευόμενη από τη συσκευή ως χαμηλότερη γωνία φάσης. Η χαμηλή γωνία φάσης είναι ένας δείκτης διαταραχής της λειτουργίας των κυτταρικών μεμβρανών και της αδυναμίας τους να αποθηκεύουν ενέργεια.

Με την υιοθέτηση στο κέντρο μας, της ανάλυση σώματος με την Tanita MC-980 Plus, μπορούμε να ελέγχουμε τη γενικότερη κατάσταση της υγείας σας οποιαδήποτε στιγμή και ενδεχομένως να έχουμε την ευκαιρία της πρώιμης και έγκυρης προειδοποίησης για την εκδήλωση διαφόρων  παθολογικών καταστάσεων .
 

Σπλαχνικός λίποςΣπλαχνικό λίπος, ονομάζεται το λίπος που περιβάλλει τα ζωτικά όργανα στην περιοχή του πυρήνα του σώματος, γύρω από το στομάχι. Το σπλαχνικό λίπος αποτελεί ανεξάρτητο παράγοντα κινδύνου για διάφορα μεταβολικά και μη νοσήματα, πέρα από πρόβλημα αισθητικής. Επίσης, συνδέεται με μια σειρά από αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία, συμπεριλαμβανομένης της αυξημένης αρτηριακής πίεσης, της καρδιαγγειακής νόσου, της άνοιας, των ορμονικών ανισορροπιών και της αντίστασης στην ινσουλίνη, (γενονός που μπορεί να οδηγήσει σε διαβήτη τύπου 2). Το κοιλιακό λίπος συνδέεται επίσης στενά με αυξημένη «κακή» χοληστερόλη (LDL) και μειωμένα επίπεδα «καλής» χοληστερόλης (HDL), όπως επίσης με τον καρκίνο του μαστού, τον καρκίνο του ενδομητρίου και του παχέος εντέρου.

Ανάλυση σύστασης σώματος 8


Μέσω της ανάλυσης σύστασης σώματος με την TanitaMC-980 Plus , είμαστε σε θέση να προσδιορίσουμε το επίπεδο σπλαχνικού λίπους και να προτείνουμε την κατάλληλη προσέγγιση σε επίπεδο διατροφής και άσκησης , ώστε να μειωθούν τα επίπεδα του κοιλιακούς λίπους εντός των φυσιολογικών τιμών και να βελτιωθεί το λιπιδαιμικό προφίλ του διαιτώμενου, με απώτερο στόχο τη βελτίωση των δεικτών υγείας αλλά και την αποφυγή εμφάνισης μεταβολικών νοσημάτων.
 

Μεταβολική ηλικίαΗ λειτουργία αυτή υπολογίζει το Βασικό σας Μεταβολισμό (BMR) και χρησιμοποιώντας ειδικούς αλγόριθμους υπολογίζει την ηλικία που αντιστοιχεί σε αυτόν. Αν η BMR ηλικία είναι υψηλότερη από την πραγματική σας ηλικία , αυτό αποτελεί ένδειξη ότι θα πρέπει να βελτιώσετε τον μεταβολικό σας ρυθμό. Η συστηματική κατάλληλη άσκηση και η ισορροπημένη διατροφή θα δημιουργήσουν έναν υγιή μυϊκό ιστό, ο οποίος θα βελτιώσει τη μεταβολική σας ηλικία.

Ανάλυση σύστασης σώματος 9


Έλεγχος ενυδάτωσηςΗ μοναδική τεχνολογία της Tanita MC 980, μας δίνει τη δυνατότητα για μέτρηση του ενδοκυττάριου και εξωκυττάριου υγρού, δηλαδή του ποσοστού του σωματικού υγρού που βρίσκεται εντός και εκτός των κυττάρων αντίστοιχα. Επομένως, μας δείχνει τη σχέση μεταξύ του πλεονάζοντος κυτταρικού ύδατος αλλά και του συνολικού όγκου υγρών του σώματος μας, δεικτών εξαιρετικά απαραιτήτων για την εκτίμηση της διακίνησης υγρών και κατά συνέπεια της γενικότερης κατάστασης της υγείας μας. Με αυτόν τον τρόπο, εκτιμάται η κατακράτηση υγρών, πολύ συχνή στις περιπτώσεις παχυσαρκίας καθώς και στην εκδήλωση οιδημάτων στο πλαίσιο διαφόρων παθολογικών καταστάσεων, βρίσκοντας πρακτική εφαρμογή στην κλινική αλλά και στην αθλητική διατροφολογία και διαιτολογία.

Ανάλυση σύστασης σώματος 10


Στη Nutri & Body Clinic λαμβάνοντας με λεπτομέρεια κι ακρίβεια τις πληροφορίες από την ανάλυση της σύστασης σώματος, μπορούμε να προβούμε στο σχεδιασμό ενός πλάνου διατροφής που να ανταποκρίνεται στοχευμένα στις ακριβείς ανάγκες του κάθε διαιτώμενου ξεχωριστά, τόσο σε επίπεδο μακροθρεπτικών , όσο και μικροθρεπτικών συστατικών και υγρών.


Πως γίνεται η διαδικασία μέτρησης;Κατά την εφαρμογή της συγκεκριμένης μέτρησης, το σώμα δημιουργεί ένα κλειστό κύκλωμα όπου ένα χαμηλής έντασης εναλλασσόμενο ρεύμα περνάει μέσα από το σώμα. Το νερό που βρίσκεται μέσα στο μυϊκό μας σύστημα αποτελεί καλό αγωγό του ρεύματος, σε αντίθεση με το λίπος, το οποίο είναι κακός αγωγός, και ουσιαστικά αυτό που μετράει το μηχάνημα είναι η αντίσταση που συναντά το ρεύμα κατά τη διέλευση του μέσα από το σώμα.

Η αντίσταση αυτή ακολούθως, εισάγεται σε ειδικά διαμορφωμένες εξισώσεις, δίνοντας εκτίμηση τόσο για ένα συνολικό τελικό ποσοστό λίπους, όσο κι επί  μέρους ανάλυση. Σε συνδυασμό με άλλα στοιχεία που εισάγονται στο μηχάνημα κατά τη διαδικασία της μέτρησης, έχουμε εκτίμηση και για άλλους δείκτες  όπως είναι η μυϊκή μάζα, τα σωματικά υγρά, ο βασικός μεταβολισμός (βάσει εξίσωσης), καθώς και κάποια άλλα σχετικά συμπληρωματικά στοιχεία.

Η διαδικασία της μέτρησης για Τμηματική Ανάλυση Σύστασης Σώματος είναι ιδιαίτερα απλή και σύντομη.

 

Ο εξεταζόμενος ανεβαίνει στην Tanita MC 980 Plus με γυμνά πόδια και κρατάει στα χέρια του τις ειδικές χειρολαβές. Ένα ανεπαίσθητο, χαμηλής έντασης ρεύμα διαπερνά το σώμα του εξεταζομένου μέσω των 8 διαφορετικών ηλεκτροδίων ( δύο σε κάθε άκρο). Κατά τη διάρκεια της μέτρησης ο εξεταζόμενος παραμένει ακίνητος με τεντωμένα γόνατα κι ελαφρώς ανοιχτά χέρια στο πλάι του σώματος για περίπου 30’’, όπου κι ολοκληρώνεται η διαδικασία.  Η μέθοδος εφαρμόζεται γρήγορα, εύκολα, ανώδυνα και πάνω από όλα, έχει μία παγκοσμίως αναγνωρισμένη εγκυρότητα και επαναληψιμότητα. Τα αποτελέσματα της μέτρησης εμφανίζονται στην οθόνη της συσκευής και στη συνέχεια εκτυπώνονται.

Προϋποθέσεις για σωστή και αξιόπιστη λιπομέτρηση

 
 • Αποχή από σημαντική λήψη φαγητού και υγρών για 4 ώρες πριν τη μέτρηση
 • Αποφυγή εξαντλητικής άσκησης για τουλάχιστον 12 ώρες πριν τη μέτρηση
 • Αποχή από τη σημαντική κατανάλωση αλκοόλ και καφέ, 24 ώρες πριν από τη μέτρηση
 • Αποφυγή εκτέλεσης κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως, αλλά και 2-3 ημερών γύρω από αυτή.
 • Αποφυγή εκτέλεσης σε περιπτώσεις θεραπειών με φάρμακα για την αντιμετώπιση σοβαρών καρδιολογικών παθήσεων, όπως είναι τα διουρητικά ή άλλως ολιγόωρη καθυστέρηση στη λήψη τους σε συνεννόηση με τον θεράποντα Ιατρό.
 • Αποφυγή εκτέλεσης σε περιπτώσεις ασθενών με σοβαρή νεφρική ανεπάρκεια, αλλά και με άλλες παθήσεις, υπεύθυνες για κατακράτηση ή απώλεια υγρών.
 • Πλήρης αντένδειξη για την εκτέλεση σε άτομα τα οποία έχουν βηματοδότη, αλλά και στις έγκυες γυναίκες.
Ανάλυση σύστασης σώματος 11


Αναφορά αποτελεσμάτωνΗ αναφορά ελέγχου της Tanita MC980 plus  περιλαμβάνει τις μετρήσεις , συγκρινόμενες με τις προβλεπόμενες τιμές, βάσει της ηλικίας, του φύλου, του θερμιδικού ισοζυγίου και της προτεινόμενης ημερήσιας θερμιδικής πρόσληψης. Στην εκτύπωση αποδίδονται παράμετροι όπως η Λιπώδης Μάζα και η Μυϊκή Μάζα (συνολικές αλλά και τμηματικές). Τις παραπάνω μετρήσεις έχουμε τη δυνατότητα να τις καταχωρίσουμε και στη συνέχεια να τις επεξεργαστούμε με εξειδικευμένο λογισμικό, μέσω του οποίου παρακολουθούμε την πορεία εξέλιξης του διαιτώμενου και τις μεταβολές που συμβαίνουν στο σώμα του, από συνεδρία σε συνεδρία.

Ανάλυση σύστασης σώματος 12


Μέσω αυτού του προγράμματος λοιπόν, μπορούμε να εξηγήσουμε με απλό και κατανοητό τρόπο τη σημασία των μετρήσεων σε επαναλαμβανόμενες, χρήσιμες εκτυπώσεις αποτελεσμάτων. Επίσης, να οπτικοποιήσουμε απλά και παραστατικά τις αναλύσεις κι έτσι να αποτυπώσουμε αξιόπιστα τη μεταβολική κατάσταση καθώς και τη διακίνηση των σωματικών υγρών του διαιτώμενου. Υπάρχουν επίσης διαθέσιμες ιδιαίτερες απεικονίσεις για τα παιδιά με όμορφα σχέδια και χρώματα!

Ανάλυση σύστασης σώματος 13