close pop up
Χρησιμοποιηστε την εφαρμογη μας
και επωφεληθειτε των πλεονεκτηματων & λειτουργιων της.
συνεχεια στην εφαρμογη
Για να διασφαλίσουμε την καλύτερη εμπειρία πλοήγησης, στο site μας χρησιμοποιούμε cookies.
Συμφωνω
facebook
youtubeinstagram

ΔΕΡΜΑΤΟΠΤΥΧΟΜΕΤΡΟ HARPENDEN


Tο δερματοπτυχόμετρο  Harpenden είναι ένα όργανο ακριβείας, σχεδιασμένο να χρησιμοποιείται για μετρήσεις λίπους στην επιφάνεια του δέρματος (από το οποίο εκτιμάται το σωματικό λίπος).

Σωματομετρία 1

 
  • Η μέτρηση με δερματοπτυχόμετρο, αποτελεί την ιδανική επιλογή για εύκολες και γρήγορες εκτιμήσεις σε αθλητές και νορμοβαρείς, αλλά και σε άλλες περιπτώσεις, όπου είναι αδύνατη η εφαρμογή εξειδικευμένων συσκευών, πχ νοσηλευόμενων ασθενών.
  • Αποτελεί μία από τις πιο κλασικές κι απλές μεθόδους για τον αδρό προσδιορισμό του σωματικού λίπους ενός ατόμου, αλλά ταυτόχρονα είναι αρκετά αξιόπιστη και διαδεδομένη, λόγω της εύκολης και γρήγορης εφαρμογής της.
  • Της έχει αποδοθεί, μάλιστα, ο χαρακτηρισμός  «χρυσή σταθερά» , καθώς με αυτή συνδέθηκε αναφορικά, η βαθμονόμηση μεταγενέστερων, πλέον εξελιγμένων μεθόδων σωματικής ανάλυσης.
 

Πως γίνεται η διαδικασία μέτρησης;


Η μέτρηση των δερματικών πτυχών είναι η πιο διαδεδομένη μέθοδος για την εκτίμηση του λίπους, γιατί μπορεί να εφαρμοστεί εύκολα και γρήγορα. Βασίζεται στην αρχή ότι το υποδόριο λίπος αντικατοπτρίζει τη συνολική ποσότητα του λίπους στον οργανισμό (διότι το 50% περίπου του λιπώδους ιστού εντοπίζεται υποδορίως).

Σωματομετρία 2


Ένα ειδικό όργανο το δερματοπτυχόμετρο, μετράει το εύρος των πτυχών του δέρματος σε διάφορα σημεία του σώματος όπως, οι περιοχές του τρικεφάλου, του δικεφάλου μυός, της ωμοπλάτης και των άνω λαγονίων οστών χρησιμοποιώντας τις μετρήσεις με ειδικές εξισώσεις υπολογίζοντας το συνολικό ποσοστό σωματικού λίπους. Οι αλλαγές στο πάχος των πτυχών αυτών μπορούν να μας δώσουν μια πολύ σαφή και αξιόπιστη εικόνα για της μεταβολές του ποσοστού λίπους στο σώμα των εξεταζομένων.

Σωματομετρία 3


Οι δερματοπτυχές αποτελούν μία απλή και εύχρηστη έμμεση μέθοδο εκτίμησης του Ολικού Σωματικού Λίπους , ιδανική για επιδημιολογικές, πληθυσμιακές μελέτες αλλά και για εκτίμηση στην καθημερινή πρακτική, ιδιαίτερα στα παιδιά. Ωστόσο, εντός του γραφείου η μέτρηση αυτή αξιοποιείται κυρίως σε νορμοβαρείς, σε αθλητές και αθλούμενους μεμονωμένα, αλλά και σε συνδυασμό με τη μέθοδο βιοηλεκτρικής εμπέδησης, προκειμένου να επιτύχουμε πλέον αξιόπιστες και ενδελεχείς μετρήσεις.

Σωματομετρία 4


Μέτρηση ύψους


Η μέτρηση του ύψους αποτελεί μια απλή, αλλά συγχρόνως ιδιαίτερα σημαντική μέτρηση, η οποία είναι απαραίτητη για τον σωστό υπολογισμό του δείκτη μάζας σώματος και την κατηγοριοποίηση του ατόμου ως ελλειποβαρές, φυσιολογικό, υπέρβαρο ή παχύσαρκο. Επιπλέον, στις περιπτώσεις παιδιών ή εφήβων αξιοποιείται για την εκτίμηση του ρυθμού ανάπτυξης.

Μέτρηση περιφερειών


Οι μετρήσεις των περιφερειών του ανθρωπίνου σώματος , όπως η περιφέρεια μέσης και η περιφέρεια ισχίου, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να εκτιμηθεί η κατανομή λίπους στο σώμα και ο κίνδυνος εμφάνισης παθήσεων που σχετίζονται με την κεντρικού τύπου παχυσαρκία. Εκτός από τη μέτρηση της μέσης και των ισχίων, σημαντικός δείκτης παχυσαρκίας και εμφάνισης επιβαρυντικών ασθενειών, είναι και η μέτρηση της περιφέρειας της κοιλιάς.

Η υπερβολική συσσώρευση λίπους στο άνω μέρος του σώματος (κεντρική εναπόθεση λίπους), και κυρίως μέσα στην κοιλιά (ενδοκοιλιακά) συνδέεται με αυξημένο αριθμό μεταβολικών επιπλοκών και προβλημάτων υγείας (αντίσταση στην ινσουλίνη, δυσλιπιδαιμία, σακχαρώδη διαβήτη, υπέρταση) και συνθέτει τους κινδύνους της παχυσαρκίας.

Σωματομετρία 5


Οι μετρήσεις των περιφερειών γίνονται με μεζούρα, ο εξεταζόμενος πρέπει να στέκεται με τα πόδια ενωμένα και τα γόνατα τεντωμένα, τα χέρια στο πλάι και την κοιλιά χαλαρή (αφού έχει προηγηθεί μία εισπνοή κι εκπνοή). Η μέτρηση της μέσης γίνεται στο πιο στενό σημείο της κοιλιακής χώρας, η μέτρηση της περιφέρειας της κοιλιάς πραγματοποιείται πάνω στον ομφαλό και  η μέτρηση της περιφέρειας του ισχίου, στο φαρδύτερο τμήμα των γλουτών.