close pop up
Χρησιμοποιηστε την εφαρμογη μας
και επωφεληθειτε των πλεονεκτηματων & λειτουργιων της.
συνεχεια στην εφαρμογη
Για να διασφαλίσουμε την καλύτερη εμπειρία πλοήγησης, στο site μας χρησιμοποιούμε cookies.
Συμφωνω
facebook
youtubeinstagram

Ποικιλοδερμία Civatte


Θεραπεύστε το δέρμα και αποκτήστε ένα λαιμό… χωρίς ψεγάδια!


Τί είναι η «ποικιλοδερμία Civatte»;


Η ποικιλοδερμία Civatte είναι μια καλοήθης χρόνια πάθηση, η οποία παρουσιάζεται ως μοτίβο αλλαγής χρώματος στο δέρμα στις πλάγιες περιοχές του λαιμού, τα μάγουλα και συχνά στο άνω μέρος του θώρακα.

Ποικιλοδερμίας Civatte 1


Η αλλαγή του χρώματος οφείλεται σε έναν συνδυασμό μιας ατροφίας του δέρματος (λέπτυνση), μιας διάχυτης ευρυαγγείωσης (ερύθημα) και μιας καφε-κοκκινωπής υπερμελάγχρωσης.

Ήξερες ότι…;
Παραδόξως, η περιοχή κάτω από το πηγούνι και στο κέντρο του λαιμού… απαλλάσσεται από τον αποχρωματισμό !

Τί προκαλεί την εμφάνιση της ποικιλοδερμίας Civatte;


Τα ακριβή αίτια της ποικιλοδερμίας Civatte δεν είναι απολύτως κατανοητά. Ωστόσο, ως παράγοντες που συντελούν σε αυτή τη δερματική βλάβη λογίζονται:
  • Υπερβολική και παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο.
  • Ορμονικές αλλαγές που σχετίζονται με χαμηλά επίπεδα οιστρογόνων ή την εμμηνόπαυση.
  • Αλλεργική αντίδραση σε καλλυντικά και αρώματα, που ενεργοποιείται από τον ήλιο (φωτο-αλλεργική αντίδραση, φωτοευαισθησία σε χημικά).
  • Γενετική προδιάθεση.
Ποικιλοδερμίας Civatte 2

Ποιοί είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν ποικιλοδερμία Civatte;


Αν και παρουσιάζεται και στα δύο φύλα, φαίνεται ότι συνήθως επηρεάζει περισσότερο τις γυναίκες, σε σχέση με τους άνδρες. Συνδέεται με την αύξηση της ηλικίας (κυρίως παρατηρείται σε ηλικίες μεταξύ 40 και 70), οπότε μεγαλύτερο κίνδυνο διατρέχουν οι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες. Αυτό δεν αποκλείει και την εμφάνισή της σε νεαρές ηλικίες (20+), όταν υπάρχει ήδη αυξημένη και χρόνια έκθεση σε ηλιακή ακτινοβολία. Επίσης, προτιμά τα ανοιχτόχρωμα δέρματα.

Ποικιλοδερμίας Civatte 3

Ποιά είναι τα συμπτώματα της ποικιλοδερμίας Civatte;


Η ποικιλοδερμία Civatte θεωρείται κυρίως αισθητικό πρόβλημα και είναι ασυμπτωματική. Σε ορισμένες περιπτώσεις, έχουν αναφερθεί ήπια καύση, κνησμός και αυξημένη ευαισθησία δέρματος.

Ποικιλοδερμίας Civatte 4

Ήξερες ότι…;
Ο Γάλλος καθηγητής Civatte περιέγραψε πρώτος τα συμπτώματα της ποικιλοδερμίας (εξ ου και το όνομα) το 1923, όταν αναφέρθηκε στο ανωτέρω ερύθημα των πλευρών του λαιμού.

Ποιά ιατρικά προβλήματα μπορεί να συνδεθούν με την ποικιλοδερμία Civatte;


Δεν υπάρχουν γνωστά ιατρικά προβλήματα που συνδέονται με την πάθηση. Υπάρχουν, όμως, δερματικές παθήσεις με παρόμοια συμπτώματα στην περιοχή του λαιμού, όπως το σύνδρομο Rothmund-Thomson, το σύνδρομο Bloom, αλλά και νόσοι του συνδετικού ιστού (όπως δερματομυοσίτιδα, ερυθηματώδης λύκος και σπογγοειδή μυκητίαση). Παρόμοιες αλλαγές μπορούν, επίσης, να παρατηρηθούν σε δέρμα που έχει λάβει στο παρελθόν ακτινοθεραπεία.

Ποικιλοδερμίας Civatte 5


Στην Ελλάδα, τα στατιστικά από δερματολογικές έρευνες δείχνουν ότι με ποικιλοδερμία Civatte έχει διαγνωστεί το 1,4% του πληθυσμού, αλλά πιθανόν να είναι και υψηλότερο το ποσοστό!

Ποικιλοδερμίας Civatte 6

Ποιές είναι οι οδηγίες προστασίας για μείωση του κινδύνου εμφάνισης της ποικιλοδερμίας Civatte;


Χρησιμοποιείτε καθημερινά και καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους αδιάβροχη αντηλιακή προστασία με υψηλό δείκτη SPF, καθώς και καπέλο με γείσο και ενδύματα που καλύπτουν όσο το δυνατόν το σημείο του λαιμού και του θώρακα τις ώρες (10.00π.μ. – 15.00μ.μ.) και τις περιόδους υψηλού κινδύνου (Μάιο με Οκτώβριο). Ανανεώνετε το αντηλιακό κάθε μία ώρα περίπου, ακόμη κι αν βρίσκεστε υπό σκιά. Αποφύγετε το τεχνητό μαύρισμα (solarium).

Ποικιλοδερμίας Civatte 7

Πώς γίνεται η διάγνωση της ποικιλοδερμίας Civatte;


Η διάγνωση γίνεται μέσω ιατρικής εξέτασης και αξιολόγησης του δέρματος της περιοχής. Πιο σπάνια, αν το κρίνει απαραίτητο ο ιατρός, ενδεχομένως να χρειαστεί και μια βιοψία δέρματος, σε συνδυασμό με αιματολογικές εξετάσεις, ώστε να αποκλείσει άλλες παθήσεις που φέρουν παρόμοια συμπτώματα.

Ποικιλοδερμίας Civatte 8

Μελέτη!
Σε βιοψίες 50 ασθενών, το κοινό χαρακτηριστικό που εντοπίστηκε ήταν ότι η ζημιά προήλθε από την επίδραση της ηλιακής ακτινοβολίας στο δέρμα. Τα αιμοφόρα αγγεία είχαν διασταλεί στο 96% των βιοψιών, ενώ σε πολλά δείγματα εντοπίστηκε και λεμφοκυτταρική φλεγμονή γύρω από τα αιμοφόρα αγγεία.

Ποιά είναι η θεραπευτική αντιμετώπιση της ποικιλοδερμίας Civatte;


Καθώς η ποικιλοδερμία Civatte αποτελεί κυρίως ένα αισθητικό πρόβλημα, δεν απαιτεί επιτακτική θεραπεία, παρά μόνο αν δημιουργεί ψυχολογική μετάπτωση στη διάθεση του ασθενούς (λόγω εμφάνισης) και, κατ’ επέκταση, πρόβλημα στην έκβαση των καθημερινών του δραστηριοτήτων.

Ποικιλοδερμίας Civatte 9


Μέθοδοι θεραπείας μπορεί ενδεικτικά να περιλαμβάνουν κρέμες λεύκανσης και ιατρικά peelings, αλλά ως αποτελεσματικότερη και ιδανικότερη μέθοδος αντιμετώπισης της ποικιλοδερμίας Civatte είναι η θεραπεία με LASER.

Ποικιλοδερμίας Civatte 10


Αυτό μπορεί να είναι εφικτό με τη χρήση του Pulsed Dye LASER / V-Beam Perfecta της Candela, πιστοποιημένο από τον οργανισμό FDA.

Ποικιλοδερμίας Civatte 11


Το παλμικό LASER χρησιμοποιώντας έντονες δέσμες φωτός, με συγκεκριμένο μήκος κύματος, επιλεκτικά στην προσβεβλημένη περιοχή μπορεί να επιφέρει εξαιρετικά αποτελέσματα.

Ποικιλοδερμίας Civatte 12


Χρήσιμες πληροφορίες:
  • Πόνος: Είναι μη – επεμβατική τεχνική και θεωρείται ανώδυνη.
  • Παρενέργειες: Η θεραπεία είναι απόλυτα ασφαλής. Μπορεί να προκαλέσει προσωρινή ανώμαλη εμφάνιση στο δέρμα (εμφάνιση χρωματικής «σκακιέρας») ή και μώλωπες, ωστόσο τα συμπτώματα υποχωρούν μόλις ολοκληρωθεί η αγωγή.
  • Συνεδρίες: Συνήθως κυμαίνονται από 3 έως και 6, για καλύτερο αποτέλεσμα και αναλόγως του μεγέθους του προβλήματος.
  • Αποθεραπεία: Μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας, πρέπει οπωσδήποτε να υπάρχει κατάλληλη και επιμελής αντηλιακή προστασία.