close pop up
Χρησιμοποιηστε την εφαρμογη μας
και επωφεληθειτε των πλεονεκτηματων & λειτουργιων της.
συνεχεια στην εφαρμογη
Για να διασφαλίσουμε την καλύτερη εμπειρία πλοήγησης, στο site μας χρησιμοποιούμε cookies.
Συμφωνω
facebook
youtubeinstagram

Ξανθελάσματα


…οι κίτρινες πλάκες στα βλέφαρα θεραπεύονται!


Τί είναι τα ξανθελάσματα;


Μήπως παρατηρείτε κιτρινωπές μαλακές ή σκληρές διογκωμένες κηλίδες στις εσωτερικές γωνίες των βλεφάρων σας;  Αν η απάντηση είναι θετική, τότε πιθανόν να πρόκειται για τα λεγόμενα ξανθελάσματα.

Ξανθελασμάτων  1


Τα ξανθελάσματα (ICD-10 H02.6) αποτελούν έναν τύπο επίπεδων δερματικών ξανθωμάτων. Ο όρος «ξανθέλασμα» προέρχεται από τις λέξεις ξανθός (κίτρινος) και έλασμα (χτυπημένη μεταλλική πλάκα).

Πρόκειται για μια δερματολογική βλάβη, κατά την οποία πλάκες κιτρινωπού (ωχρού) χρώματος εμφανίζονται στο πάνω ή στο κάτω βλέφαρο, συνήθως προς τη μύτη. Μορφολογικά, παρατηρούνται ως προεξοχές επίπεδης επιφάνειας ή κιτρινωπές κηλίδες, με μέγεθος που κυμαίνεται από 2 έως 30 χιλιοστά. Το σχήμα τους είναι στρογγυλό ή ελλειπτικό, συνηθέστερα με σαφή και συμμετρικά όρια. Η σύστασή τους είναι λιπώδης και η υφή τους ποικίλλει από μαλακή, ημίσκληρη ή και σκληρή (ασβεστώδης).

Σε ποιά σημεία εμφανίζονται;

Συνήθως εμφανίζονται στον έσω κανθό των ματιών (εσωτερική περιοχή βλεφάρων) και μπορεί να εντοπιστούν και στα 4 βλέφαρα, αν και κυρίως παρατηρούνται στα άνω. Άλλες περιοχές είναι τα πόδια (γόνατα), τα χέρια (αγκώνες), η κοιλιά, ακόμη και τα γεννητικά όργανα.

Ξανθελασμάτων  2

Ποιά είναι τα συμπτώματα;


Οι δερματικές αυτές βλάβες δεν έχουν καμιά προδιάθεση για κακοήθεια, ούτε προκαλούν πόνο ή κνησμό. Η πορεία τους είναι εξελικτική με την πάροδο του χρόνου, δεν εξαφανίζονται από μόνες τους, ενώ, αντίθετα, υποτροπιάζουν και τείνουν να μεγαλώνουν σε μέγεθος ή / και σε αριθμό. Στις περισσότερες περιπτώσεις, δεν επηρεάζουν την όραση ή τη λειτουργικότητα του βλεφάρου (σπανίως εμφανίζεται πτώση). Η θεραπεία τους γίνεται κυρίως για λόγους αισθητικής.

Μελέτες / Στατιστικά
Σύμφωνα με μελέτες, η υποτροπή των ξανθελασμάτων ανέρχεται στο 40% κατά τον πρώτο χρόνο εμφάνισής τους, ενώ μετά από χρόνια μειώνεται στο ποσοστό της τάξεως του 5%.

Ποιοί διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης;

Εμφάνιση ξανθελασμάτων παρατηρείται συχνότερα σε μέσης ηλικίας άτομα (μεταξύ 40 και 60 ετών), ενώ μπορεί να εντοπισθούν και σε μεγαλύτερης ηλικίας άτομα (<73 ετών) ή ακόμη και σε έφηβους, με πολύ μικρότερη, όμως, συχνότητα. Πολύ σπάνιο είναι να νοσήσει παιδί ηλικίας μικρότερης των 15 ετών.

Ως προς το φύλο, φαίνεται ότι προτιμούν τις γυναίκες με ποσοστά 32% σε σχέση με τους άνδρες (17,4%). Ως προς τη φυλετική διάκριση, το φαινόμενο παρατηρείται συχνότερα σε μεσογειακούς και ασιατικούς πληθυσμούς, ενώ στις Η.Π.Α. παρατηρούνται σπάνια.

Πώς γίνεται η διάγνωση;Ο δερματολόγος θα εξετάσει κλινικά τον ασθενή, καθώς και τη δερματική βλάβη και θα προχωρήσει εξατομικευμένα στη θεραπευτική αντιμετώπιση. Πριν τη θεραπεία, θα χρειαστεί μια σειρά από εργαστηριακές εξετάσεις, όπως έλεγχος χοληστερίνης, λιπιδίων και HDL, LDL λιποπρωτεϊνών. Ενδεχομένως να χρειαστεί και ιστολογική εξέταση σε κύτταρα του ξανθελάσματος.

Ποιά είναι η θεραπευτική αντιμετώπισή τους;

Τα ξανθελάσματα είναι προτιμότερο να αντιμετωπίζονται όταν ακόμη βρίσκονται σε πρώιμα στάδια μικρού μεγέθους, καθώς η διαδικασία θεραπείας θα είναι ευκολότερη, αλλά και το αισθητικό αποτέλεσμα πολύ καλύτερο.

Ξανθελασμάτων  3


Θα πρέπει να σημειωθεί ότι μεμονωμένα μια φαρμακευτική ή μια διατροφολογική αγωγή δεν συντελεί σε μείωση του αριθμού ή του μεγέθους των ξανθελασμάτων.

Η θεραπεία μπορεί να γίνει μόνο με την επεμβατική συμβολή του θεράποντα ιατρού.


ΜΕΘΟΔΟΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ

  • LASER CΟ2 (εξάχνωση ξανθελάσματος, υπό τοπική αναισθησία).
  • LASER Q-SWITCHED ND:YAG
  • ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΕΚΤΟΜΗ (επέμβαση αποκοπής ξανθελάσματος).
  • ΚΡΥΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ (πάγωμα του ξανθελάσματος με άζωτο και απομάκρυνσή του).
  • ΧΗΜΙΚΗ ΔΙΑΛΥΣΗ (διάλυση ξανθελάσματος με διχλωροασετικό οξύ ή τριχλωροξικό οξύ TCA 70%).
  • ΗΛΕΚΤΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ (διαθερμοπηξία ή ηλεκτροκαυτηρίαση ξανθελάσματος).
Ξανθελασμάτων  4

Υπάρχουν αντενδείξεις ή παρενέργειες;


Όλες οι θεραπείες είναι απόλυτα συμβατές με την πάθηση. Η εμπειρία του δερματολόγου και η σύγχρονη τεχνολογία εκμηδενίζουν τυχόν παρενέργειες. Σπάνια, λόγω τυχόν μεγάλου μεγέθους ξανθελασμάτων, ενδεχομένως να παρατηρηθούν μικρές ουλές ή χρωματικές αλλοιώσεις δέρματος στα σημεία.