close pop up
Χρησιμοποιηστε την εφαρμογη μας
και επωφεληθειτε των πλεονεκτηματων & λειτουργιων της.
συνεχεια στην εφαρμογη
facebook
youtubeinstagram

Θηλώματα


Δερματικά θηλώματα… Είναι επικίνδυνα…; Πώς θα απαλλαγούμε οριστικά;


Τί είναι τα θηλώματα;


Ο όρος «θηλώματα» αναφέρεται σε μια αρκετά συχνή και συνήθως καλοήθη πάθηση του δέρματος. Πρόκειται για μαλθακές δερματικές διογκώσεις με μίσχο, διαμέτρου 1 με 3 χιλιοστών και ύψους μέχρι 5 εκατοστών. Το χρώμα τους κυμαίνεται από το χρώμα του φυσιολογικού δέρματος έως και αρκετά καφεοειδές και μιλάμε για τις γνωστές… «κρεατοελιές».

Θηλώματων 1

Σε ποιά σημεία εντοπίζονται;


Τα θηλώματα μπορεί να εμφανιστούν σε διάφορα σημεία του σώματος, αλλά προτιμούν τις θερμές και υγρές περιοχές (π.χ. πτυχώσεις δέρματος), όπως και τα σημεία παρατεταμένης τριβής (π.χ. λόγω ενδυμάτων).
Θηλώματα εμφανίζονται σε περιοχές των άκρων (χέρια και πόδια), στον λαιμό και τον φάρυγγα, στις μασχάλες και στο πρόσωπο (κυρίως, μύτη, στόμα και μάτια - βλέφαρα). Επίσης, στο στήθος, στη βουβωνική χώρα, στα γεννητικά όργανα, στον πρωκτό, ακόμη και στον… εγκέφαλο!

Θηλώματων 2

Μελέτες!
…Μελέτες δείχνουν υψηλά ποσοστά εμφάνισης κάποιας μορφής θηλωμάτων
σε άτομα ηλικίας άνω των 25 - 30 ετών…

Ποιά είναι τα συμπτώματα των δερματικών θηλωμάτων;


Τα δερματικά θηλώματα είναι συνήθως ασυμπτωματικά. Μπορεί, όμως, να προκαλέσουν ενόχληση αν τραυματιστούν, αυξηθούν σε μέγεθος ή μολυνθούν. Σε αυτή την περίπτωση, έχουμε κνησμό, αίσθημα καύσου, πόνο, πρήξιμο, φλεγμονή ή και αιμορραγία.

Θηλώματων 3

Ποιοί είναι οι «καλύτεροι υποψήφιοι» για εμφάνιση θηλωμάτων;

Η παρουσία θηλωμάτων αφορά σχεδόν όλες τις ηλικιακές ομάδες. Έχει παρατηρηθεί, όμως, ότι τα θηλώματα εμφανίζονται συνηθέστερα:
  • Σε υπέρβαρα ή παχύσαρκα άτομα.
  • Σε διαβητικούς.
  • Σε άτομα με ενδοκρινολογικά προβλήματα (π.χ. υποθυρεοειδισμός).
  • Σε άτομα με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών.
  • Κατά τη διάρκεια της κύησης.
Θηλώματων 4

Ποιές είναι οι αιτίες εμφάνισης των θηλωμάτων;


Υπάρχουν πολλοί λόγοι που μπορεί να οδηγήσουν στην εμφάνιση θηλωμάτων, όπως ένας τραυματισμός στον ιστό, η υπεριώδης ακτινοβολία (UV) κ.α. Για κάποιες μορφές θηλωμάτων, οι αιτίες είναι ακόμη άγνωστες.

Τα περισσότερα δερματικά θηλώματα, όμως, και κυρίως τα θηλώματα των γεννητικών οργάνων (τα λεγόμενα «κονδυλώματα»), οφείλονται στον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων HPV (Ηuman Papilloma Virus).

Θηλώματων 5


Ο ιός HPV αποτελεί, κυρίως (αλλά όχι αποκλειστικά) σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα, γι’ αυτό θα πρέπει να υπάρχουν πάντα οι κατάλληλες προφυλάξεις. Το ανοσοποιητικό σύστημα, βέβαια, δεν αντιδρά με τον ίδιο τρόπο στον κάθε άνθρωπο, οπότε δεν είναι απόλυτο ότι ένα άτομο όντως θα εμφανίσει θηλώματα έπειτα από επαφή με τον ιό HPV. 

Θηλώματων 6

Ήξερες ότι…;
Ο ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV) αποτελεί μια ομάδα με… πάνω από 150 ιούς ! Σύμφωνα με μελέτες, περίπου 20.000.000 Αμερικανοί έχουν μολυνθεί με τον ιό HPV, όμως μόνο περίπου το 1% των σεξουαλικά δραστήριων ατόμων όντως εμφανίζει κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων.

Συμβουλές για να περιοριστεί ο κίνδυνος εμφάνισης… των θηλωμάτων!

  • Χρησιμοποιείτε πάντα προφυλάξεις κατά την σεξουαλική επαφή.
  • Αποφύγετε να περπατάτε ξυπόλητοι σε δημόσιες πισίνες και αποδυτήρια.
  • Αποφύγετε να χρησιμοποιείτε τον ίδιο νυχοκόπτη / λίμα για όλα τα νύχια, σε περίπτωση που έχετε θηλώματα σε κάποια από αυτά.
  • Διατηρείστε μια καλή υγιεινή.
  • Κρατείστε το σώμα σε καλή φόρμα.
  • Μην αμελείτε το τακτικό ιατρικό check up.
Θηλώματων 7

Μπορούν τα θηλώματα να εξελιχθούν σε κακοήθεια;


Σε γενικές γραμμές, τα θηλώματα αποτελούν καλοήθεις βλάβες. Ωστόσο, δεν μπορούμε να αποκλείσουμε την πιθανότητα ανάπτυξης κακοήθειας. Παρατηρήστε αν υπάρχουν μεταβολές στην υφή ή το μέγεθος των θηλωμάτων και επισκεφτείτε τον δερματολόγο σας. Η διάγνωση γίνεται με απλή εξέταση, ενώ κάποιες φορές απαιτείται και βιοψία για επιβεβαίωση της καλοήθειας, (καθώς σε ορισμένες περιπτώσεις που παρατηρούνται δυσπλασίες, υπάρχει και η πιθανότητα για εξαλλαγή τους σε καρκίνωμα.

Θηλώματων 8

Ποιά είναι η θεραπευτική αντιμετώπιση των θηλωμάτων;


Τα θηλώματα αφαιρούνται είτε έπειτα από σύσταση του δερματολόγου, είτε και αποκλειστικά για αισθητικούς λόγους.

Η αφαίρεσή τους μπορεί να επιτευχθεί με πολλούς τρόπους, εκ των οποίων συνήθως επιλέγονται η χειρουργική αφαίρεση (για πλήρη εκτομή και απομάκρυνση μεγάλων θηλωμάτων), η κρυοπηξία (κρυοθεραπεία με υγρό άζωτο που «παγώνει» το θήλωμα), αλλά και η θεραπεία με LASER, που είναι και η πιο ενδεδειγμένη για την εξάχνωση των δερματικών θηλωμάτων, καθώς αντιμετωπίζει πλήρως και αποτελεσματικά τη βλάβη, επιλεκτικά και με ακρίβεια χιλιοστού, χωρίς να καταστρέφει τους περιβάλλοντες ιστούς του δέρματος!

Θηλώματων 9


Θηλώματων 10

Ποιά είναι τα πλεονεκτήματα της θεραπείας με  LASER;

  • Ανώδυνη, αναίμακτη, μη – επεμβατική τεχνική.
  • Σύντομης διάρκειας τεχνική, χωρίς ταλαιπωρία.
  • Ορατό αποτέλεσμα ακόμη και μετά από 1 συνεδρία.
  • Μόνιμο αποτέλεσμα.
Θηλώματων 11
  • Χωρίς σημάδια, χωρίς ουλές.
  • Γρήγορη αποθεραπεία (εντός 3 – 4 ημερών).
  • Σχεδόν άμεση επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες.