Σμηγματορροϊκή Δερματίτιδα
Έντονοι πόροι – Σμηγματόρροια… Τι πρέπει να γνωρίζουμε και πότε πρέπει να πάμε στον δερματολόγο!
Τί είναι η σμηγματόρροια;
Η σμηγματόρροια (ξένος όρος seborrhoea = sebo < λατ. sebum που σημαίνει «σμήγμα» + - rrhoea < - ρροια < - ρρους) αναφέρεται στην αυξημένη έκκριση σμήγματος λόγω υπερ-λειτουργίας σμηγματογόνων αδένων και περιλαμβάνει τη δημιουργία φλεγμονής του δέρματος ανά περιοχές.Σε ποιές περιοχές εμφανίζεται συνήθως;
Η σμηγματόρροια εκδηλώνεται πιο έντονα στις πιο λιπαρές περιοχές του σώματος, δηλαδή το τριχωτό μέρος της κεφαλής (είναι η γνωστή «πιτυρίδα»), στο πρόσωπο (μέτωπο, μύτη, φρύδια, αυτιά, μουστάκι, γενειάδα, μάγουλα, βλεφαρίδες, σαγόνι), στον σβέρκο, στο άνω μέρος της πλάτης, στις μασχάλες και κάτω από τον βραχίονα, στο στέρνο και κάτω από τους μαστούς, στις κοιλιακές πτυχώσεις και γύρω από τον ομφαλό, στους γλουτούς και στη βουβωνική χώρα.Ποιός μπορεί να εμφανίσει σμηγματορροϊκή δερματίτιδα;
Η σμηγματορροϊκή δερματίτιδα προτιμά τους λιπαρούς τύπους δέρματος, όλων των φυλών. Επηρεάζει, εκτός από τα βρέφη, και τους ενήλικες συνήθως μεταξύ 30 και 60 ετών. Φαίνεται ότι είναι πιο συχνή στους άνδρες, σε σχέση με τις γυναίκες.
Σμηγματορροϊκή δερματίτιδα και παιδιά:
Σμηγματορροϊκή δερματίτιδα εμφανίζεται πολύ συχνά στο τριχωτό της κεφαλής των βρεφών ηλικίας έως και 3 μηνών (είναι η γνωστή «νινίδα») και συνήθως εξαφανίζεται πλήρως από τον 6ο μέχρι και τον 12ο μήνα. Μπορεί, όμως, να επιστρέψει όταν το παιδί ηλικιακά φτάσει στην εφηβεία. Στα παιδιά, η υπερβολική πρόσληψη βιταμίνης Α μπορεί να προκαλέσει σμηγματορροϊκή δερματίτιδα, καθώς και η έλλειψη βιοτίνης, η πυριδοξίνη (βιταμίνη Β6) και η ριβοφλαβίνη (βιταμίνη Β2).
Ποιές είναι οι μορφές της σμηγματορροϊκής δερματίτιδας;
Μπορεί να εμφανιστεί ως μεμονωμένη πάθηση (πρωτογενής σμηγματόρροια) ή να προκύψει από υποκείμενη νόσο (δευτερογενής σμηγματόρροια). Ενώ η δευτερεύουσα σμηγματόρροια συχνά εξαλείφεται όταν η υποκείμενη νόσος θεραπεύεται, η πρωταρχική σμηγματόρροια θεωρείται μια χρόνια νόσος, που εξελίσσεται και δεν θεραπεύεται συνήθως από μόνη της.
Διακρίνεται σε:
- λιπαρή σμηγματόρροια, όπου το δέρμα γίνεται λιπαρό και οι πόροι διευρύνονται και
- ξηρή σμηγματόρροια, όπου το δέρμα γίνεται ξηρό και λεπιοειδές και οι τρίχες εύθραυστες και σκληραίνουν.
Ποιά είναι τα συμπτώματα της σμηγματορροϊκής δερματίτιδας;
Στα πρώτα σημάδια και στα βρέφη παρατηρείται:
- ένα λεπιοειδές δέρμα με νιφάδες (χρώματος υπόλευκου ή κίτρινου),
- ερυθρότητα και
- απολέπιση κοντά στις βλεφαρίδες, στο μέτωπο και σε σημεία του σώματος.
- κιτρινωπά ή κοκκινωπά σπυράκια,
- μπαλώματα,
- πλάκες ή κρούστα στο τριχωτό της κεφαλής, σε σημεία του προσώπου, στην πλάτη και στο στήθος,
- κνησμός και τσούξιμο,
- τριχόπτωση,
- βλεφαρίτιδα και, συχνά,
- ισχυρή οσμή.
Πού οφείλεται η σμηγματορροϊκή δερματίτιδα;
Σύμφωνα με τους ειδικούς, η σμηγματορροϊκή δερματίτιδα οφείλεται σε έναν συνδυασμό υπερπαραγωγής σμήγματος και ερεθισμού, εξαιτίας ενός ζυμομύκητα, που ονομάζεται Malassezia, ο οποίος υδρολύει το σμήγμα, απελευθερώνοντας ένα μίγμα κορεσμένων και ακόρεστων λιπαρών οξέων.
… Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, βελτιώνεται η σμηγματόρροια αφού οι ακτινοβολίες UV-A και UV-B εμποδίζουν την ανάπτυξη του βλαστομύκητα…
- λόγοι γενετικοί, ενδοκρινολογικοί, νευρολογικοί και ιατρικοί λόγοι (π.χ. Parkinson, επιληψία, διαβήτης, λήψη μοσχευμάτων, ιός HIV, κάποια φάρμακα, εγκεφαλικό επεισόδιο, καρδιακή προσβολή κα),
- λόγοι ψυχολογικοί (π.χ. κατάθλιψη, στρες),
- η παχυσαρκία και ο σύγχρονος τρόπος ζωής (π.χ. εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, αλκοολισμός, έλλειψη ύπνου, ακραίες θερμοκρασίες και αλλαγές εποχών),
- καθώς και οι δερματοπάθειες (π.χ. ακμή).
- Δεν προκαλείται από την κακή προσωπική υγιεινή.
- Δεν αποτελεί αλλεργία.
- Δεν βλάπτει το σώμα.
- Δεν είναι μεταδοτική.
Ποιά είναι η θεραπευτική αντιμετώπιση της σμηγματόρροιας;
Θεραπείες που προσφέρουν ανακούφιση από τα συμπτώματα της σμηγματόρροιας είναι μέσω φαρμακευτικής αγωγής ή μέσω ειδικών δερματολογικών σαμπουάν, αφρών, διαλυμάτων, λαδιών, αλοιφών και κρεμών, όπως αντιμυκητιασικές και κορτιζόνη.
Υπάρχει, επίσης, και η θεραπεία με LASER GentleYAG, το οποίο εστιάζει στην στοχευμένη παροχή δέσμης φωτός ακριβώς στην πληγείσα περιοχή.
Θεωρείται αποτελεσματική θεραπεία, καθώς:
- Είναι μη επεμβατική τεχνική.
- Προκαλεί μικρότερη ευαισθησία στην περιοχή, σε σχέση με τις χημικές μεθόδους και τις κρέμες.
- Απευθύνεται σε περισσότερους ασθενείς (πολλοί δεν είναι σε θέση να ακολουθήσουν φαρμακευτική αγωγή ή παρουσιάζουν αλλεργίες και ευαισθησίες σε καλλυντικές ουσίες).
- Είναι σχεδόν ανώδυνη, αναίμακτη και χωρίς ιδιαίτερες παρενέργειες (ουλές, δυσχρωμίες).
- Έχει ελάχιστο χρόνο αποθεραπείας.
- Το αποτέλεσμα έχει μεγαλύτερη διάρκεια.
- Το αποτέλεσμα είναι ορατό μετά από λίγες συνεδρίες, σε σχέση με τις χημικές μεθόδους και τις κρέμες (που χρειάζονται περισσότερο χρόνο).