close pop up
Χρησιμοποιηστε την εφαρμογη μας
και επωφεληθειτε των πλεονεκτηματων & λειτουργιων της.
συνεχεια στην εφαρμογη
Για να διασφαλίσουμε την καλύτερη εμπειρία πλοήγησης, στο site μας χρησιμοποιούμε cookies.
Συμφωνω
facebook
youtubeinstagram

Φλεβικές Λίμνες


Τί είναι και πώς θεραπεύονται; H «νίκη» της ακτίνας LASER επί της ακτίνας του ηλίου…


Τί είναι η φλεβική λίμνη;


Με τον όρο «φλεβική λίμνη» αποκαλούμε ένα σκούρο μπλε και ενίοτε ιώδες, διακριτό «πρήξιμο» σε κάποιο σημείο (συνηθέστερα τα χείλη) που εμφανίζεται σε σχήμα θολωτό - ή και επίπεδο - και το οποίο προκαλείται από διαστολή φλεβιδίων.

Φλεβικών Λιμνών 1

Ιστορική Αναδρομή…
Οι φλεβικές λίμνες περιγράφηκαν για πρώτη φορά το 1956 σε άρθρο που δημοσίευσαν οι William Bennett Bean και John R. Walsh, όπου μελέτησαν τις βλάβες, την κλινική εικόνα, αλλά και τα στατιστικά εμφάνισής τους μεταξύ των φύλων. Κάπως έτσι, οι φλεβικές λίμνες έμειναν γνωστές και ως «αγγείωμα Bean-Walsh».

Γιατί εμφανίζονται οι φλεβικές λίμνες;


Η αιτία εμφάνισης μιας φλεβικής λίμνης δεν είναι ακόμη πλήρως γνωστή. Ως πιο πιθανή αιτία θεωρείται η βλάβη που έχει προκαλέσει στα τοιχώματα των επιφανειακών φλεβών, η χρόνια έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία. Η βλάβη αυτή οδηγεί στη διαστολή των φλεβών στην επιφάνεια του δέρματος, με αποτέλεσμα τη δημιουργία μιας σκουρόχρωμης μπλε βλατίδας. Άλλοι λόγοι μπορεί να είναι ορμονικοί. Ανάλογα με τον τύπο δέρματος, αλλά και την περίοδο έκθεσης στον ήλιο, μπορεί να παρουσιαστούν μία ή και περισσότερες φλεβικές λίμνες.

Φλεβικών Λιμνών 2

Συχνά ερωτήματα


Ποιοί έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίσουν φλεβική λίμνη;

Σύμφωνα με τις μελέτες, μεγαλύτερη συχνότητα εμφάνισης παρουσιάζουν οι άνδρες, σε σχέση με τις γυναίκες.

Ποιές είναι οι «επίφοβες» ηλικίες να εμφανίζουν φλεβική λίμνη;

Ως μέση ηλικία λαμβάνονται τα 65 έτη ζωής. Γενικότερα, από την ηλικία των 50 ετών και άνω, υπάρχει πιο αυξημένος κίνδυνος εμφάνισης φλεβικής λίμνης, σε σχέση με μικρότερες ηλικίες (που σπάνια συναντάται).

Φλεβικών Λιμνών 3

Σε ποιά σημεία εμφανίζονται συνήθως;

Μια φλεβική λίμνη θεωρητικά μπορεί να εμφανιστεί οπουδήποτε σε ένα δέρμα που εκτίθεται στον ήλιο, όμως πιο συνηθισμένα (λόγω μεγαλύτερης ευαισθησίας) σημεία είναι τα χείλη, τα αυτιά, ο λαιμός και το πίσω μέρος των χεριών.

Ποιά είναι τα συμπτώματα μιας φλεβικής λίμνης;

Συνήθως, δεν προκαλούν συμπτώματα. Ωστόσο, αν τραυματιστεί για κάποιον λόγο, μπορεί να προκληθεί αιμορραγία ή πόνος.

Είναι η φλεβική λίμνη… κληρονομική;

Όχι, δεν θεωρείται κληρονομική, παρά το γεγονός ότι μπορεί να εμφανιστεί και σε περισσότερα από ένα μέλη μιας οικογένειας.

Είναι η φλεβική λίμνη… μεταδοτική;

Όχι, δεν είναι μεταδοτική.

Υπάρχει τρόπος να προλάβουμε μια φλεβική λίμνη;

Δεν υπάρχει κανένας γνωστός τρόπος για να αποτραπεί η εμφάνιση αυτών των βλαβών.

Να!...
Ένας λόγος για να χρησιμοποιείτε αντηλιακή προστασία και ιδιαίτερα τους μήνες από Μάιο μέχρι Οκτώβριο που η ηλιοφάνεια είναι εντονότερη!

Γιατί πρέπει πάντα να εξετάζει τη φλεβική λίμνη ο δερματολόγος μου;


Η διάγνωσή της από έμπειρο και εξειδικευμένο δερματολόγο κρίνεται σημαντική για τον αποκλεισμό ενός μελανώματος ή ενός βασικοκυτταρικού καρκινώματος, τα οποία έχουν παρόμοια κλινική εικόνα με τη φλεβική λίμνη. Αν ο ιατρός υποψιαστεί ότι η βλάβη μπορεί να είναι καρκινική, τότε μια βιοψία είναι απαραίτητη.

Φλεβικών Λιμνών 4

Να θυμάστε!...
…η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία!
 
Φλεβικών Λιμνών 5

Πώς γίνεται η διάγνωση;


Η πρώτη εικόνα της διάγνωσης γίνεται με γυμνό μάτι, ενώ μπορεί να ακολουθήσει ενδελεχής εξέταση με δερματοσκόπιο ή, αν υπάρχει οποιαδήποτε υποψία κακοήθειας, να χρειαστεί μικρή εκτομή με τοπική αναισθησία στο προσβεβλημένο δέρμα, για περαιτέρω διερεύνηση κάτω από μικροσκόπιο.

Φλεβικών Λιμνών 6


Φλεβικών Λιμνών 7

Ποιά είναι η θεραπευτική αντιμετώπιση των φλεβικών λιμνών;


Όσο η φλεβική λίμνη δεν προκαλεί προβλήματα όπως αιμορραγία και πόνο, η θεραπεία περιλαμβάνει την αφαίρεσή της μόνο για αισθητικούς λόγους. Αν, βέβαια, γίνει για κάποιον λόγο συμπτωματική, η αφαίρεσή της γίνεται πιο επιτακτική.

Φλεβικών Λιμνών 8


Υπάρχουν διάφορες θεραπείες για την αφαίρεση των φλεβικών λιμνών, όπως η κρυοθεραπεία, η χειρουργική αφαίρεση, όμως η πιο ενδεδειγμένη και αποτελεσματική για μια πλήρη και μόνιμη εξαφάνιση, είναι η θεραπεία με LASER.

Φλεβικών Λιμνών 9


Η θεραπεία με LASER στηρίζεται στην αξιοπιστία του συστήματος GentleYAG LASER και του Pulsed Dye LASER / V-Beam Perfecta της Candela και τα δύο πιστοποιημένα από τον οργανισμό FDA της Αμερικής.

Ποιά είναι τα πλεονεκτήματα της θεραπείας με LASER;

  • Η τεχνική είναι μη – επεμβατική.
  • Η μέθοδος είναι ταχύτατη.
  • Δεν απαιτεί χρήση αναισθησίας.
  • Δεν επιφέρει ουλές.
  • Ο μετεγχειρητικός πόνος είναι ελάχιστος (παρατηρείται μια μικρή διόγκωση στο σημείο που διαρκεί 1 με 2 ημέρες και αντιμετωπίζεται με εύκολο τρόπο).
  • Ο ασθενής ικανοποιείται απόλυτα με το αποτέλεσμα.
  • Τα αποτελέσματα μπορεί να φανούν και με 1 μόνο συνεδρία (σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστούν από 3 έως 5 φορές).
Φλεβικών Λιμνών 10

Μελέτη!
Μια δημοσιευμένη μελέτη που ερεύνησε τις περιπτώσεις 35 ασθενών με φλεβική λίμνη, οι οποίοι επέλεξαν το LASER ως θεραπεία, έδειξε ότι… μετά από 1 μόνο θεραπεία, στο 94% των περιπτώσεων… η φλεβική λίμνη είχε πλήρως εκκαθαριστεί!